środa, 1 stycznia 2014

Domowy majonez




Domowy majonez 



Składniki:
  • 2 żółtka
  • 2 szczypty soli morskiej
  • 1 szczypta pieprzu
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1/2 cytryny
  • około 330 ml oleju nierafinowanego słonecznikowego albo z pestek winogron
Wykonanie:

Wbić żółtka do miski, (bardzo ważne aby jajka były najwyższej jakości i aby nie były schłodzone) przyprawić solą, pieprzem, wycisnąć sok z cytryny, dorzucić jedną łyżeczkę musztardy dijon, połączyć ze sobą, a następnie mieszając energicznie wlewać lekkim strumieniem olej do uzyskania gęstej masy. 











Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...