niedziela, 26 października 2014

Sałatka z tuńczyka i gotowanej cukinii




Sałatka z tuńczyka i gotowanej cukinii



Sałatka, która doskonale nadaje się na przystawkę, jak również na lunch, czy też przekąskę między daniami. Nie musimy się jej obawiać, jest niskokaloryczna, lekka i zdrowa. To od nas zależy jakie zastosujemy dodatki.
Zapraszam.


Składniki:
  • 200 g tuńczyka z puszki (w sosie własnym)
  • 150 g pomidorków koktajlowych
  • 100 g oliwek
  • 2 młode cukinie
  • 1 pęczek świeżej natki pietruszki
  • 1 szczypta soli morskiej
  • 1 szczypta świeżo zmielonego pieprzu
  • 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 1/2 cytryny
Wykonanie: 

Cukinie w całości ugotować w posolonej wodzie (8-10 minut), zahartować. Schłodzoną pokroić w krążki (gotowanie cukinii zapewnia jej chrupkość i wilgotność wewnątrz). Dodać tuńczyka, oliwki, pomidory, posiekaną natkę pietruszki. Przyprawić solą i pieprzem. Delikatnie wymieszać. Skropić oliwą oraz sokiem z cytryny.









Smacznego!

1 komentarz:

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...