czwartek, 14 stycznia 2016

Rozgrzewająca ciecierzyca w smakach orientalnych.


Rozgrzewająca ciecierzyca w smakach orientalnych.

Propozycja na chłodne zimowe wieczory. 
W roli głównej - ciecierzyca.
Danie jednogarnkowe i wegetariańskie. 
Zapraszam.

Składniki: 
  • 3 szklanki ugotowanej ciecierzycy
  • 6 ząbków czosnku  
  • 1 czerwona cebula 
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 zielonej papryki
  • 1 ostra papryczka
  • 1 pęczek świeżej kolendry  
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 1 szczypta białego pieprzu 
  • 1 szczypta imbiru
  • 1 łyżeczka curry 
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki  
  • 2 łyżki oliwy 
  • 2 łyżki uprażonego sezamu 
  • 1 limonka 
 Wykonanie:

Na rozgrzany tłuszcz wrzucić posiekaną cebulę i czosnek, oprószyć solą i cukrem, dodać pokrojone w kostkę papryki, przyprawy, ugotowaną ciecierzycę, podsmażyć całość. Zetrzeć na tarce skórkę z oczyszczonej limonki, a następnie wycisnąć z niej sok, dodać do dania. Kolejna czynność to dodanie mleka kokosowego i pozostawienie na małym ogniu do 30 minut. Na koniec posypać posiekaną kolendrą  oraz uprażonym sezamem. Podawać z ryżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...